HELEN

TRAST

DESIGN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HANDKNUTNA MATTOR

 

Jag har valt att arbeta med handknutna mattor för att få en hållbar produkt av högsta hantverkskvalité. En hand-knuten matta tar cirka en månad för tre vävare att knyta. En handknuten matta är en unik kvalitetsprodukt och kräver ett skickligt hantverkskunnande. En handknuten matta känner du igen på att du ser knutarna och mönstret på mattans baksida. Mattan blir mycket stark och innehåller inga ämnen som kan åldras i förtid. En handknuten matta kan man skaka och piska, alltså traditionell mattrengöring. Det går naturligtvis också att dammsuga en handknuten matta.

 

Mina handknutna mattor är av högsta kvalitet och gjorda av ull från New Zealand. Mattorna tillverkas av ett litet familjeföretag i Indien, som anlitar självständiga vävare ute i olika byar på den indiska landsbygden. Jag har känt familjen sedan början på 90-talet när jag formgav mattor för NKs mattavdelning. Jag besöker familjen regelbundet. Arbetsförhållandena är primitiva och mattorna är knutna av skickliga hantverkare under enkla förhållanden. Varje matta är ett unikt hantverk och avvikelser i färg och storlek mellan olika mattor av samma design kan förekomma. Barnarbete förekommer inte i produktionen.

 

En handtuftad matta är inte en handknuten matta. Vad är då en tuftad matta?

 

Vid tuftning skjuter man in garnet i en horisontellt uppspänd gles väv. Baksidan limmas sedan med latex och förses med ett skyddande tygstycke. Det blir alltså inga knutar på en tuftad matta, vilket innebär att man inte kan se mattans mönster på baksidan. En tuftad matta kan produceras på en dag. En tuftad matta håller inte för att skakas utan måste dammsugas. En tuftad matta bör inte läggas på golv med golvvärme, eftersom värmen gör att latexlimmet föråldras i förtid.

 

           

 

Exempel på en handtuftad matta,

där baksidans limmade tygstycke

syns